top of page

Pilvilinnoja ja vesipatsaita

Näyttely oli esillä Kulttuuritalo Laikun Studiossa, Tampereella 8.7.-13.8.2023.

Tiedote:

Pilvilinnoja ja vesipatsaita on nimensä mukaisesti näyttely pilvi- ja vesiveistoksista. Siinä on häivähdys haaveilua ja ripaus rajuilman uhkaa.

 

“Ihailen taivaalla leijailevia kumpupilviä. Ne ovat kuin veistoksia, jotka muuttavat muotoaan hitaasti. Todellisuudessa pilvet koostuvat pienistä vesipisaroista ja jääkiteistä. Vesi esiintyy taivaalla lukuisina muotoina yksittäisistä hattaroista laajoihin pilvilauttoihin. Kun pilvipartikkelit tiivistyvät riittävästi ja tulevat raskaiksi, syntyy sadetta. Usein sadekelistä puhutaan huonona säänä. Haluan nähdä asian toisin: sade puhdistaa. Siitä voi nauttia. On kiehtovaa, kuinka ukkospilven tummentaman maiseman värit ovat samalla kirkkaita ja synkkiä.

 

Tutkin, kuinka voisin esittää veistoksena, muotona ja värinä, erilaisia pilvisyystilanteita ja sateita. Kiinteällä ja kovalla aineella jonkin keveän ja alati muuttuvan kuvaaminen on mielenkiintoinen haaste. Veistän puusta vesipatsaita ja keramiikasta pilvenhattaroita. Elementtejä yhdistämällä saan aikaan sateita. Olen kiinnostunut häilyvästä rajasta, jossa pilvi vaihtuu vesisateeksi.”

 

Näyttely kannustaa pysähtymään ja löytämään nautintoa ohikiitävistä hetkistä. Mieti vaikka sitä matkaa, jonka pisara on matkustanut alas taivaalta. Mieti sitä hetkeä, jona se vierailee tovin poskipäälläsi ennen matkan jatkumista maahan ja lopulta sen uumeniin.

 

Pilvilinnoja ja vesipatsaita on eräänlaista jatkoa Säämuseo-näyttelylle (2021), jossa Vartia teki ehdotuksen sään museoimisesta. Hän koki puoliabstraktin aiheen museoimisen kiinnostavana. Aiheeksi valikoitui sää, koska se on yksi arkisimmista puheenaiheista. Näyttely kannusti muistelemaan sään vaikutusta omiin muistoihin. Pilvilinnoja ja vesipatsaita keskittyy kuvaamaan veden kiertokulkua luonnossa, ilmentyen mm. pilvi- ja sadeveistoksina.

 

Iina Vartia (s. 1994 Helsinki) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka päätekniikka on kuvanveisto, materiaaleinaan puu ja keramiikka. Vartia on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2021. Hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin, pitänyt yksityisnäyttelyjä ja esiintynyt muutamassa performanssitapahtumassa. Vartia on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen.

 

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä.

bottom of page