iina_vartia_kuva.jpg

TYÖSKENTELYSTÄNI

Tutkailen ilmiöitä. Viime aikoina teokseni ovat käsitelleet sääaiheita, kuten tuulta ja vesisadetta. Teosten taustalla vaikuttaa sään ja ylipäätään luonnon tarkkailu. Olen kiinnostunut siitä, kuinka ihminen ja luonto ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja kuinka ne kuluttavat toisiaan. Ihminen on valjastanut luonnonvoimat käyttöönsä saadakseen elää mukavaa elämää, mutta kuitenkaan luontoa ei voi täysin hallita. Vaihteluksi mukavuudelle saatetaan hakeutua pitkille vaellusretkille, joilla ollaan niin sanotusti luonnon armoilla. Hyödyttävätkö vai sabotoivatko ihminen ja luonto toisiaan? Voiko niitä edes erottaa toisistaan? Koen kiinnostavana ihmisten luontoyhteyksien kirjon: sen, kuinka jokaisella on omanlaisensa yhteys luonnon kanssa.

 

Monet viimeaikaisista teoksistani ovat kineettisiä veistoksia. Liike ja mekanismit kiinnostavat minua. On hauskaa suunnitella vempaimia, joilla ei oikeastaan ole muuta käyttötarkoitusta kuin olla taidetta. Teokset dokumentoivat luontoa ja pyrkivät esittämään nykyaikaa tuleville polville. Leikittelen ajatuksella sään museoimisesta taideteoksina. Todellisuudessa ihminen ei kykene toistamaan luontoa sellaisenaan, ja teokset ovatkin aavistuksen kömpelöitä representaatioita. Suosikkimateriaalejani ovat puu, metalli ja savi. Veistämisen ja rakentamisen lisäksi piirrän ja työskentelen välillä videon parissa. Teen satunnaisesti myös esitystaidetta.

YHTEYSTIEDOT

Iina Vartia

vartia.iina (at) gmail.com

+358 40 867 6161

UUSIMMAT:

Elokuussa 2021 Liukuhihnatuotanto-esitystaidetapahtuma (Pumppu) Seinäjoen Taidehallissa.

Syys-lokakuussa 2021 Porin Saskioiden stipendiaattinäyttely Poriginal galleriassa Porissa.

Mainintoja mediassa:

Nyt on hyvä hetki lähteä galleriakierrokselle Porissa. Satakunnan kansa, 1.10.2021. 

Ihmisyyden outous ja kauneus. Kaleva, 19.6.2021.

Kankaanpäästä valmistuvien taiteilijoiden teokset kuvaavat omintakeisia todellisuuksia ja mielen luomia turvapaikkoja. Satakunnan Kansa, 2.5.2021.

Kuvataiteen opiskelijoiden joulunäyttelystä tuli Art Positivo 2020. SAMK, 16.12.2020.
Liikkuvia veistoksia, videoita, taikoja ja turhia toiveita. Kankaanpään Seutu, 6.8.2020.
Performanssitaidetta Venetmäellä. Kankaanpään Seutu, 18.11.2019.
Kesäisen taidesadon helmiä. Kankaanpään Seutu, 18.9.2019.
Porin linja-autoasema herää uuteen eloon kohtaamispaikkana – Taiteilijaryhmä Hemmo tuo asemalle taidetta ja musiikkia. Satakunnan Kansa, 14.9.2019.