top of page
ikuisensateenpaikka_iinavartia_1.jpg

Ikuisen sateen paikka

2021

keramiikka, puu, metalli, sähkömoottorit

korkeus 250 cm, halkaisija 180 cm

Teos on kuvataiteilijan (AMK) lopputyö Kankaanpään taidekoulusta (SAMK). Se on ollut esillä Tampereella Taidekeskus Mältinrannassa ja Kankaanpään taidekoulun galleriassa vuonna 2021. 

ikuisensateenpaikka_iinavartia_2.jpg
ikuisensateenpaikka_iinavartia_3jpg

Lopputyönäyttely Kasvu (2021). Taidekeskus Mältinranta, Tampere.  Ensimmäisessä kuvassa taustalla on Katriina Mäkelän maalauksia.

Tapaan seurata asuinpaikkani sadetutkaa. Katson, kuinka sateet liikkuvat ja osuvatko ne mahdollisesti kohdalle lähitunteina. Eräs paikka sadetutkakartalla kiinnitti huomioni. Siellä sataa lähes aina, kun katson sadetutkaa. Ennusteen mukaan tämä paikallinen, karkeasti 1000 hehtaarin kokoinen rankka sadealue siirtyy eteenpäin, mutta toteutuneessa sadetutkan havainnossa sadealue on sitkeästi paikallaan yhdessä kohdassa. Ympäröivällä alueella saattaa olla selkeää tai vain heikkoa sadetta ja tähän paikkaan on merkattu voimakasta tai erittäin voimakasta sadetta. Kiinnostuin havainnostani ja aloin seuraamaan paikkaa sadetutkassa aktiivisemmin. Vastaavat havainnot toistuivat uudestaan ja uudestaan. Nimesin paikan Ikuisen sateen paikaksi. 

Tein lokakuussa 2020 tutkimusretken kyseiseen paikkaan, joka sijaitsee turvetuotantoalueiden keskellä alueella, johon kulkee autoteitä, mutta vaikuttaa asumattomalta seudulta. Kenttätutkimuspäiväksi valikoitui lähes pilvetön sunnuntai. Otin mukaani filmikameran ja sadetakin paikallista rankkasadetta silmällä pitäen. Tarkistin ennen lähtöä sadehavainnot: tänäänkin on satanut. Paikan päällä aurinko paistoi, eikä sateesta ollut tietoakaan. Maassa oli vesilätäköitä. Ehkä hetki sitten oli sittenkin satanut. 

Vielä ennen lähtöä muistin tarkistaa sadetutkan tilanteen älypuhelimestani. Nyt ei satanut, mutta 15 minuuttia sitten oli satanut juuri siellä, missä olin hetki sitten ollut. Minä en huomannut. Kenties sade oli näkymätöntä ja tuntumatonta. 

Paikan kanssa samanniminen kineettinen veistos on syntynyt tutkimusretken pohjalta. Opinnäytetyöni Satakunnan ammattikorkeakoulusta kantaa myös samaa nimeä. Se käsittelee teoksen valmistumiseen liittyvää taiteellista tutkimusta. 

 

Teoksen toteuttamista on tukenut Electromen Oy.

"Raikkaasti erilainen ja hyväntuulinen veistos, joka kytkeytyy sisällöllisesti myös aikaansa. Sen äärellä viihtyy ja siitä voi nauttia eri suunnista."

 

Tuuli Penttinen-Lampisuo, lopputyöarvioija

bottom of page